Du måste registrera dig och logga in för att kunna göra ett quiz, genomföra hela kursen samt för att kunna få ett diplom.

Mångfalden av markorganismer minskar behovet av bevattning, gödsel och kemiska bekämpningsmedel

Mångfalden av levande organismer i marken är enorm och utgör mer än en fjärdedel av hela världens biodiversitet. Ett gram jord innehåller tiotusentals arter av bakterier och svampar, samt en enorm mångfald av ryggradslösa djur och encelliga organismer. Markorganismerna bryter ned organiskt material och cirkulerar ett flertal näringsämnen (i synnerhet kväve, fosfor och svavel). Markorganismerna renar också åkern från organiska främmande ämnen. Varje markorganism sköter flera olika sorters funktioner medan andra kontrollerar deras effektivitet. Varje art har sina specifika egenskaper och bidrar på så sätt till den totala produktionen.

Ju mångsidigare livet är under markytan desto bättre är alltså näringscirkulation, markstrukturen och markens motståndskraft mot olika sjukdomar och extrema förhållanden. En jord som är full av liv och kryllar av mångfald innebär god jordhälsa och därmed en friskare och starkare gröda.

Mångfald över och under jord

Mångfalden under jord har en stark koppling till det ovanjordiska ekosystemets mångfald. Växterna lever i växelverkan med andra organismer. Nyttiga bakterier och svampar på olika växters blad och rötter samverkar och kan främja växternas skydd eller deras upptag av näring. Till exempel kan bakterier i Rhizobium-släktet binda kväve ur luften, vilken växterna kan utnyttja för sin tillväxt. Dessa kvävefixerande bakterier lever i tät växelverkan med rotsystemet hos vissa växter, så som bondböna, ärt och klöver.

Vid Jenas universitet i Tyskland har man länge forskat på mångfaldens effekter. Se en video  (8:55) i ämnet.

1 Artdatabanken