Du måste registrera dig och logga in för att kunna göra ett quiz, genomföra hela kursen samt för att kunna få ett diplom.

Biologisk mångfald ger bättre skörd

Det finns många studier som visar på att biologisk mångfald ger bättre skörd. Här ges några exempel på vad forskningen kommit fram till1:

  1. Åkrar med större biologisk mångfald ger en högre avkastning. Det gäller både vid förekomst av flera olika pollinatörer – vilket ger en bättre pollinering – och när det förekommer flera olika naturliga fiender till skadegörare – vilket gör att påverkan av skadegörarna blir mindre. Studier har även visat att mångfald minskar de allvarliga följderna av ett angrepp av skadegörare.
  2. Biologisk mångfald förbättrar markens bördighet och vattenhushållning.
  3. Ju större mångfalden är ovanför och under markytan, desto bättre tål marken olika externa (utifrån kommande) förändringar och hot.
  4. Blandbestånd producerar bättre skördar än monokulturer, eftersom kompanjonsväxter stöder varandras tillväxt. Ett gammalt exempel är klätt, som främjar vetets tillväxt. Ett annat är havre-ärt blandningar.
  5. Vallar som består av flera arter har konstaterats ge större skördar än vallar med ensidiga artsammansättningar.
  6. Mångfaldens positiva effekt på skördenivån kan konstateras också då skördens kvalitet beaktas vid bedömningen.
Det omkringliggande landskapet

Men det är inte bara mångfalden på själva åkern, både under och över jorden, som påverkar skörden. Minst lika viktigt är det omkringliggande landskapet. I heterogena landskap, där det sida vid sida finns åkergrödor, häckar, träd och ängs- och betesmarker samt perenna (mångåriga) grödor som fruktträd, bärbuskar och nötter med gräs och örter emellan, finns större mängder och fler olika arter av pollinatörer och naturliga fiender. Av denna anledning blir avkastningen från jordbruket större i heterogena landskap än i landskap som ensidigt domineras av öppen åkermark och monokulturer.

1 Lunds Universitet: Biologisk mångfald ger större skördar ; Dainese, M., et al. 2019. A global synthesis reveals biodiversity-mediated benefits for crop production. Sci. Adv. 5, eaax0121. DOI:10.1126/sciadv.aax0121