Du måste registrera dig och logga in för att kunna göra ett quiz, genomföra hela kursen samt för att kunna få ett diplom.

Avslutning – växtskydd

Inom regenerativt jordbruk finns inga bestämmelser för vad man får och inte får göra på sin gård. Istället finns principerna för regenerativt jordbruk som vägleder hur man kan driva sitt jordbruk. En av principerna handlar om att minimera störning i jorden, men alla gårdar är olika och det är ni som jordbrukare som måste hitta den bästa vägen för er verksamhet.

Jorden är det mest värdefulla du har som jordbrukare och som alla andra naturliga ekosystem är jordekosystemet och alla dess funktioner och interaktioner ofantligt komplext. När man står inför beslut om hur man skyddar sina växter kan man börja med att jobba på sitt eget tankesätt och alltid fråga sig: Hur fungerar det här i naturen? Det finns mycket att lära från naturliga ekosystem även i jordbruks- och andra mänskligt kontrollerade sammanhang.

Omställning tar tid och man gör bäst i att skynda långsamt, experimentera, testa små arealer först så man inte ger upp eller, ännu värre, förlorar sin gård för att skörden misslyckades. Ju mer man observerar och lär sig om jord, växter och andra organismer, desto bättre kan man svara på frågan om hur naturen fungerar och därmed ta de beslut som kan regenerera jordbrukslandskapet och skapa resiliens inför en osäker framtid.

Please log in to join the chat