Maximera fotosyntes, mikrober och skydd

Denna delkurs ger oss en inblick i kanske en av de viktigaste principerna för ett regenerativt jordbruk: att hålla levande rötter i jorden så lång tid som möjligt. Här lär vi oss om olika växtföljder, olika former av samodling, och effekterna av bra täckgrödor (fång-, botten- och mellangrödor). Här kommer vi igen in på vikten av biodiversitet även inom ett fält.

Inom det regenerativa jordbruket arbetar man för att främja mikroberna och deras ekosystem för att maximera näringstillförseln till grödorna så att de kan växa sig starka och friska. Detta kan man göra genom att maximera fotosyntesen hos grödorna och öka skyddet av markytan så att den inte ligger bar. I denna delkurs bekantar vi oss med mångsidigare växtföljder, fång-, mellan- och bottengrödor  samt den kemiska växelverkan mellan växter.

Denna delkurs är baserad på BSAGs kurs Grunderna i regenerativt jordbruk. Texten är omskriven och anpassad till svensk kontext av Hermann Leggedör. Tillägg och redigering har gjorts av Christina Berneheim, rådgivare Svensk Kolinlagring och Marika Haeggman, Albaeco.