Du måste registrera dig och logga in för att kunna göra ett quiz, genomföra hela kursen samt för att kunna få ett diplom.

Rätt åtgärder ger effekt

Det finns många exempel på att riktade naturvårdsåtgärder ger positiva resultat: Att skapa konstgjorda boplatser, så kallade bibatterier eller insektshotell kan på några enstaka säsonger mångdubbla de lokala vilda pollinatörerna i antal. Inte alla bin häckar i håligheter, så det är viktigt att också öka förekomsten av de växter som naturligt förekommer i området. På så sätt gynnar man inte bara generalister, alltså arter som äter många olika saker, utan också de specialister som hör hemma på platsen.

Antalet revirhävdande lärkor ökar med upp till 60 procent i fält där man sparar osådda ytor på åkern där lärkor kan landa och hitta mat, så kallade lärkrutor.

Ängar som har anlagts på gamla vallar kan, om man sköter marken riktigt väl, så sakteliga bli riktigt artrika så att de till slut inte går att skilja från en riktig slåtteräng.

Flera groddjur har fått bättre bevarandestatus i takt med att allt fler våtmarker anlagts, och nyanlagda sandblottor har på kort tid gett mätbara positiva resultat på antalet sandlevande insekter. Dessa och många andra exempel visar att det med rätt åtgärder går att vända negativa trender i odlingslandskapet, även i större skala.

Utan att störa den egentliga livsmedelsproduktionen kan jordbruksmiljön göras mycket mer mångsidig. På den högra bilden har biologisk mångfald tagits med som en del av gårdens produktionsverksamhet. Ritningar: Tom Björklund.
Please log in to join the chat