Du måste registrera dig och logga in för att kunna göra ett quiz, genomföra hela kursen samt för att kunna få ett diplom.
Denna delkurs är en fördjupning av avsnittet ”Mångfalden kan förbättras med små steg” i delkurs tre. Här kommer vi att mer detaljerat gå igenom elva olika åtgärder, som översiktligt presenterades i delkurs tre. Sex av dessa åtgärder avser främst åkerdominerade landskap i slättbygden, och de övriga fem är framförallt tillämpliga i skogs- och mellanbygd. Åtgärderna har ingen inbördes ordning.
Odlingslandskapet har förändrats på ett dramatiskt sätt under de senaste hundra åren, vilket medfört att många av odlingslandskapets arter och naturtyper minskat i antal och utbredning. I delar av landet, främst i skogs- och mellanbygd, har bristande lönsamhet i produktionen lett till en omfattande nedläggning av jordbruk som inneburit att stora arealer naturbetesmarker, slåtterängar och åkrar har växt igen. I andra områden, främst i slättbygd, har ökad intensifiering av jordbruket istället lett till att arter förlorar livsmiljöer.
Vilka åtgärder som krävs för att gynna biologisk mångfald beror på vilken typ av landskap det handlar om.
I åkerdominerade landskap, där förlusten av biologisk mångfald beror på en hög intensitet och specialisering i brukandet, krävs åtgärder som är förenliga med en fortsatt hög livsmedelsproduktion. Det handlar generellt främst om att införa en ökad variation och att minska de negativa effekterna av växtskyddsmedel.
I skogs- och mellanbygd, där upphörd hävd som följs av igenväxning eller igenplantering, är den största utmaningen för att bevara odlingslandskapets biologiska mångfald behövs istället åtgärder som bidrar till att bevara och återskapa artrika miljöer som naturbetesmarker, ängar och bryn.