Du måste registrera dig och logga in för att kunna göra ett quiz, genomföra hela kursen samt för att kunna få ett diplom.

Ekonomi

Det är lämpligt att planera agroforestrysystemen så att de både passar in i de ekologiska förutsättningarna och odlarens ekonomi. Kostnaderna för träd som planteras på åker kan ses som en investering, eftersom avkastningen sker efter många år. Återbetalningstiden för investeringar från trädodling på åkrar är lång, men forskningen visar att i södra Europa att trädjordbruk är lönsamt. De inkomster som skörden i trädjordbruk ger överstiger de inkomster som skulle ha fåtts utan trädodlingen. Kostnaderna består av såväl direkta utgifter som den tid som går till att planera, anlägga bestånd, skydda och sköta plantor samt slutligen skörda och marknadsföra produkterna. För att få en snabbare avkastning bör man plantera exempelvis bär- och/eller nötbuskar bland frukt- och/eller nötträden i odlingen.

I ett SAFE 5-projekt på Europanivå undersöktes 42 olika kombinationer av träd och skörd samt deras markanvändningsförhållanden. I det sämsta utfallet var produktiviteten 1,0, alltsådensamma som skördeavkastningen vid monokultur, och i det bästa fallet 1,4, alltså 40 procent mer produktiv. Största delen av undersökningsresultaten placerade sig i intervallet 1,2–1,3, vilket betyder att skogsjordbrukssystemen var 20–30 procent mer produktiva än monokulturer.(1 Land Equivalent Ratio (LER) är ett mått på hur stor skördeproduktionen är vid samodling av träd och en egentlig gröda jämfört med monokulturer av samma arter där träden och grödorna växer var för sig.

Försök i Sverige utanför Uppsala visar att den skördade mängden spannmål inte minskade, trots att det på ca 10% av ytan planterades rader med fruktträd och bärbuskar.

Värdeträd, ätbar skörd och bioenergi breddar gårdens utbud av produkter. Det är klokt att undersöka efterfrågan på marknaden innan man anlägger ett system. Systemet kan utformas och anläggas i självförsörjningssyfte, vilket inte ger monetära inkomster men har en ekonomisk effekt på att gårdens externa utgifter minskar.

Stöd för agroforestrysystem

Från och med 2024 är det möjligt att få gårdsstöd för trädjordbruk i både ekologisk och konventionell produktion. För att du ska kunna söka stöd på jordbruksmark med trädjordbruk ska tre villkor vara uppfyllda:

  • Träden kan vara placerade i rader, grupper eller enskilt.
  • Träden ska vara planterade och producera livsmedel, foder eller andra ekosystemtjänster. Ytorna där träden står ska skötas så att de inte växer igen.
  • Ytorna som inte upptas av träd ska vara möjliga att jordbearbeta med gängse jordbruksmetoder och jordbruksmaskiner. Det ska vara möjligt att skörda den ett- eller fleråriga grödan mellan träden. Ytorna som ska gå att jordbearbeta ska täcka minst 50 procent av blocket.

Buskar är inte stödberättigande som trädjordbruk. Du kan läsa mer om villkoren för gårdsstöd för trädjordbruk på Jordbruksverkets hemsida: Gårdsstöd – Jordbruksverket.se

Du kan också läsa mer om trädjordbruk i Jordbruksverkets häfte som riktar sig till rådgivare, lantbrukare, odlare och markägare som är intresserade av trädjordbruk och vill lära sig mer. Häftet ger en överblick över möjliga tillämpningar av trädjordbruk idag i Sverige, både i konventionell och ekologisk produktion. Det innehåller också en praktisk handbok om planering, etablering, skötsel och ekonomi och exempel på produktionsmodeller och kalkylexempel som är möjliga att anlägga i Sverige. Det finns också hänvisningar till olika stöd som kan vara relevanta, som till exempel gårdsstöd eller ekologisk produktion.

Nyttiga länkar:

Referenser
1. Dupraz, C., Burgess, P., Gavaland, A., Graves, A., Herzog, F., Incoll, L., Jackson, N., Keesman, K., Lawson, G., Lecomte, I., Liagre, F., Mantzanas, K., Mayus, M., Moreno, G., Palma, J., Papanastasis, V., Paris, P., Pilbeam, D., Reisner, Y., Vincent, G. & Werf Van der, W. 2005. Synthesis of the Silvoarable Agroforestry For Europe project. INRA-UMR System Editions. Montpellier. 254 s. Tillgängligt i PDF-format: https://www.researchgate.net/publication/234008948_Silvoarable_Agroforestry_for_Europe_-​
2.

Please log in to join the chat