Du måste registrera dig och logga in för att kunna göra ett quiz, genomföra hela kursen samt för att kunna få ett diplom.

Faktorer som påverkar markpackning

Grödor växer inte ordentligt i skadligt packad mark, och ger då även minskad skörd. I detta avsnitt går vi igenom markpackningens fysik, och olika metoder för att undvika markpackning genom växtföljd, maskinparker och val av däck på jordbruksmaskinerna.

En mark med god markstruktur består till hälften av fasta partiklar och till hälften av porer (som kan innehålla luft eller vatten). Det tomma utrymmet består av olika stora porer som lagrar vatten och transporterar luft och vatten. En tillräcklig mängd sammanhängande porer är en central faktor för en fungerande odlingsjord. När marken blir skadligt packad, minskar antalet porer och sambandet mellan porerna bryts. Det som var en porös marklabyrint förvandlas till en ostrukturerad ansamling av markpartiklar där det är svårt för luften, vattnet och de marklevande organismerna att röra sig.  

Markpackning är i princip ett enkelt fenomen: om marken belastas hårdare än dess belastningstålighet klarar av, pressas den ihop tills belastningståligheten åter är lika stor som belastningen. I praktiken kan vi inte exakt veta hur stor markens belastningstålighet eller belastningen är. Men genom att studera dessa två faktorer kan vi ändå skapa oss en bild av packningsriskerna och förstå hur vi kan minska dem.  

Packningsriskerna kan minskas på många olika sätt, och det lönar sig att fundera över vilka metoder som passar just på den egna gården. Även om jordbruksmaskinerna blir större går det att undvika onödig markpackning. För att man ska hitta metoder för att minska packningen som passar för den egna gården, krävs att hela odlingssystemet ses över. Hur kan man minska belastningen på marken? Och hur kan man öka markens hållfasthet? Med bra planering får man en hållbarare växtföljd och sannolikt också en bättre anpassad maskinpark.  I tabell 2 ställs ett antal relevanta frågor som man kan besvara för att gestalta packningsriskerna och de korrigerande åtgärderna på gårdsnivå.